
Resmi adı ile Helen Cumhuriyeti olarak adlandırılan Yunanistan balkan ülkeleri içerisinde bulunmaktadır. Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarının birleştiği noktada bulunan bu ülke jeopolitik konumu nedeniyle oldukça önemli bir yere sahiptir.
Türkiye, Bulgaristan, Arnavutluk ve Makedonya ile sınır komşusu olan Yunanistan schengen ülkeleri arasında yer alması nedeniyle birçok ülkeden vize talep etmemektedir. Ancak Türkiye’nin schengen anlaşması içerisinde yer alan ülkeler arasında yer almaması veya Avrupa Birliği’ne dahil olmaması nedeniyle Yunanistan’ın vize talep ettiği ülkeler içerisinde Türkiye’de yer almaktadır.
Toplamda 9 coğrafi bölgeden meydana gelen Yunanistan’ın resmi dili yunanca ve resmi para birimi Euro olmaktadır. Bu nedenle kişilerin Yunanistan vizesi için dolduracakları online başvuru formu yunanca veya İngilizce doldurmaları gerekirken ödenecek harç ücretini Euro para birimi üzerinden gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Özellikle ülkenin başkenti olan Atina en çok turistin bulunduğu şehirler arasında yer almakta olup aynı zamanda Yunanistan’a ait olan 12 adada yaz aylarında turizmin önemli merkezlerini oluşturmaktadır.
Yunanistan vize istiyor mu? Sorusu özellikle çalışan vize olarak vermiş olduğumuz danışmanlık hizmeti kapsamında vize temsilcilerimize sıkça sorulan sorular içerisinde yer almaktadır.
Yunanistan Vize İstiyor Mu?
Yunanistan vizesi, Yunanistan’a giriş yapmak için gerekli olan belgedir. Yunanistan vize istiyor mu? Sorusuna cevap olarak Yunanistan, Avrupa Birliği üyesi olduğu için, Avrupa Birliği vatandaşları için vize gerekmediğini ancak, Avrupa Birliği dışından bulunan ülkelere ait vatandaşlar için vize gerektiğini söylemek mümkündür.
Yunanistan Vize Başvurusu Nereye Yapılır?
İlk defa Yunanistan seyahati gerçekleştirecek olan kişiler temelde Yunanistan vize başvurusu nereye yapılır? Sorusunun cevabını merak etmektedirler. Bu noktada kısa süreli seyahatler için konsolosluk veya büyükelçilik üzerinden başvuru yapılması mümkün olmayıp kişilerin konsolosluk tarafından akredite verilmiş olan vize başvuru merkezleri üzerinden başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Uzun süreli seyahatler kapsamında gerçekleştirilecek olan vize başvuruları için ise Yunanistan başkonsolosluğu veya Yunanistan büyükelçiliği üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir.
Başvuruların değerlendirilmesi noktasında yer alan yetkili merciler ise Yunanistan başkonsolosluğu ve Yunanistan büyükelçiliği olmaktadır. Bu nedenle başvuruların değerlendirilmesi hususunda gerekli görülen şartların tam olarak sağlanmış olması ve prosedürlerin eksiksiz olarak yerine getirilmiş olması gerekmektedir.
Yunanistan Vize Başvurusu İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Yunanistan vizesi için gerekli şartlar, vize tipine ve seyahat amacına göre değişebilir. Ancak genel olarak gerekli olan şartlar şunlardır:
- Seyahat bitiş tarihinden sonra 6 ay daha geçerliliği bulunan ve 10 yıldan eski olmayan geçerli pasaport başvuruları için en temel gerekliliği oluşturmaktadır.
- Yunanistan büyükelçiliği veya konsolosluğu web sitesinden veya vize başvuru merkezinden vize başvuru formunun indirilmesi ve daha sonra şahsen doldurularak imzalanır teslim edilmesi gereklidir.
- Pasaport boyutlu fotoğraf
- Yunanistan’da kalınacak süre boyunca geçerli bir seyahat sigortasına sahip olunması gerekmektedir.
- Yunanistan’da ne zaman ve nerede kalınacağını belirten bir seyahat planı sunulmalıdır.
- Vize kategorisine göre talep edilen belgelerin eksiksiz olarak hazırlanmış olması gerekmektedir.
- Yunanistan’da kalınacak süre boyunca ihtiyaç olan masrafları karşılayabilecek yeterli finansal güvencenin belgelerle kanıtlanabilir olması gerekmektedir.
- Yunanistan’a eğitim amacıyla gidecek olan kişilerin, okulları tarafından gerek görülen dil bilgisi sınavından geçerli notunu alınmış olması gerekmektedir.
Yunanistan Schengen Vize Türleri
Yunanistan’a kısa süreli seyahat gerçekleştirecek olan kişilerin Yunanistan schengen vizesi almaları gerekmektedir. Bu noktada başvuruların doğru şekilde gerçekleştirilebilmesi için Yunanistan schengen vize türleri içerisinden seyahat amacına uygun vize türünün belirlenmesi ve bu kategori üzerinden işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Yunanistan schengen vize türleri şöyledir;
- Erasmus Yunanistan Vizesi
- Ticari Yunanistan Vizesi
- Eğitim Yunanistan Vizesi
- Transit Yunanistan Vizesi
- Gemici Yunanistan Vizesi
- Turistik Yunanistan Vizesi
- Şoför Yunanistan Vizesi
- Aile Veya Arkadaş Ziyareti Yunanistan Vizesi
Yunanistan Vize Başvuru Formu
Yunanistan vize başvuru formu, vize başvurusu yapmak isteyen yabancılar tarafından doldurulması gereken bir formdur. Bu form, vize başvurusu yapılacak kişinin kişisel bilgilerini, seyahat bilgilerini, iletişim bilgilerini ve vize tipine göre diğer bilgileri içerir.
Yunanistan vize başvuru formu, Yunanistan büyükelçiliği veya konsolosluğu web sitesinden veya vize başvuru merkezinden indirilebilir. Formun doldurulması ve imzalanması, vize başvurusu için gereklidir. Formun doldurulması sırasında dikkatli olunması ve doğru bilgilerin verilmesi önemlidir, çünkü yanlış bilgiler nedeniyle vize başvurusunun reddedilmesi mümkündür.
Yunanistan Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Yunanistan seyahati için vize başvurusunda bulunacak olan kişiler önceden seyahat planlaması yapmaları gerektiğinden Yunanistan vizesi kaç günde çıkar? Sorusunun cevabını merak etmektedirler bu kapsamda özellikle seyahat planlaması içerisinde rezervasyonların yapılmış olması kişilerin ekonomik açıdan zor duruma düşmemeleri adına ve planlanan seyahatten aksama söz konusu olmaması için vizelerin değerlendirilme sürecine göz önünde bulundurarak işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Normal şartlarda herhangi bir sorun meydana gelmediği takdirde 7 ila 15 iş günü içerisinde sonuçlanan vize başvuruları herhangi bir diplomatik sorun, eksik evrak beyanında bulunulması, yanlış evrak beyanında bulunulması, resmî tatillere denk gelinmesi veya konsolosluk tarafından ek evrak talebinde bulunulması gibi çeşitli problemler başvuruların değerlendirilme sürecini uzatmaktadır.
Bu kapsamda başvuru sahiplerinin planladıkları seyahat tarihinden en geç bir ay öncesinde başvurularını gerçekleştirmeleri önerilmektedir.
Yunanistan Vize Randevusu
Yunanistan vize başvurusu sırasında son aşamayı oluşturan vize randevusu oldukça önemlidir. Bu noktada yine vize kategorileri ön plana çıkmakta olup kısa süreli seyahatler için gerçekleştirilecek vize randevuları konsolosluk tarafından yetki verilmiş olan vize başvuru merkezleri üzerinden gerçekleştirilmelidir.
Uzun süreli seyahatler kapsamında ise kişilerin Yunanistan vize randevusu için konsolosluğun resmî web sitesi üzerinden online sisteme giriş yaparak başvurularını oluşturmaları gerekmektedir.
Yunanistan vize ücreti
Yunanistan seyahati sırasında başvuru yapılan vizeler belirli ücretler dahilinde alınmaktadır. Yunanistan seyahati içinde alınacak olan vize için Yunanistan vize ücretleri dahilinde başvuru ücreti, randevu ücreti, danışmanlık hizmeti ücreti ve konsolosluk tarafından belirlenen harç ücreti gibi ücretler yer almaktadır.
Harç ücretleri Yunanistan konsolosluğu tarafından her yıl yeniden belirlenmekte olup dönemsel olarak kur farkına bağlı değişiklik gösterebilmektedir. Bunun yanı sıra kişilerin ödeyecekleri vize harç ücretleri vize kategorilerine göre de değişiklik gösterebileceği için başvuru yapmadan önce ödenecek harç ücretinin net olarak öğrenilmesi gerekmektedir.
Çalışan Vize olarak vermiş olduğumuz danışmanlık hizmeti kapsamında ödemeniz gereken tüm ücret bilgilerine vize temsilcilerimiz ile yapacağınız görüşmeler sayesinde ulaşabilirsiniz.
2025 yılı itibariyle Yunanistan konsolosluğu tarafından belirlenmiş en son vize harç ücretleri şöyledir;
- Yunanistan Fuar Vizesi 150 Euro
- Yunanistan Özel Ziyaret Vizesi 150 Euro
- Yunanistan Kültürel Vize 150 Euro
- Yunanistan Turistik Vize 150 Euro
- Yunanistan Ticari Vize 150 Euro
- Yunanistan Eğitim Vizesi 150 Euro
- Yunanistan Sportif Vize 150 Euro
- Yunanistan Denizci Vizesi 150 Euro
- Yunanistan Şoför Vizesi 150 Euro
- Yunanistan Konferans Vizesi 150 Euro
Bu noktada doğru vize ücretlerinin tespit edilmesi oldukça önemli olup yanlış ödeme yapılması veya vize reddi ile sonuçlanan başvurular noktasında ödenen vize harç ücretleri iade edilmemektedir.
Bu süreçte ekonomik herhangi bir mağduriyet yaşamamanız adına mutlaka ödenecek ücret bilgilerini doğru şekilde öğrenip ödeme yapmanız önerilmektedir.